Lauri Laanisto ettekanne teemal “Hanski, saared ja biogeograafia” 28. märtsil

  1. märtsil  kõneleb Lauri Laanisto teemal “Hanski, saared ja biogeograafia”. Alustame nagu ikka kl 17.15 ELUSi maja saalis.

Ettekannet tutvustab ta ise järgnevalt:

Järjest kiiremini muutuvas maailmas muutub järjest olulisemaks elusorganismide leviku uurimine. Kes kus elab, ja kui hästi ta seal hakkama saab. Sestap on biogeograafia ammuunustatud teadusdistsipliinide kapist uuesti välja otsitud, tolmust puhtaks klopitud, ja uued moodsad mudelid selga pandud. Isegi hüüdnimi on uus – makroökoloogia. Aga kuidas levimine käib – ikka ühelt saarelt teisele hüpates. Saar aga ei ole ilmtingimata veega ümbritsetud maismaajupp, see on ka mäetipp tasandikul, oaas kõrbes, parkimisplats keset metsa, ja metsalaik keset parkimisplatsi. Isegi inimene on saar, öelgu John Donne mida iganes… Soome ökoloog Illka Hanski (1953-2016) uuris terve elu kõiksugu saari ja nende elurikkust, Gröönimaast inimesteni, ja võttis kõik elu jooksul kogutud teadmised kokku raamatusse “Sõnumeid saartelt”. Sellest kõigest saabki juttu olema.

Kõik huvilised on oodatud!